Proiect Casa la Munte

Primul meu Proiect de Casa Arhitect Octavian Ungureanu 01 Primul meu Proiect de Casa Arhitect Octavian Ungureanu 02 Primul meu Proiect de Casa Arhitect Octavian Ungureanu 04

Proiect Casa la Munte

Primul proiect nu se uita niciodata, cu atat mai mult cu cat este realizat pentru propria familie. Prima incercare a unui student arhitect pe atunci, pe un teren mostenit de la bunici si recuperat dupa 1990. Inca este una dintre putinele case cu living inalt, pe doua niveluri, avand construite doua seminee (si) cu sudoarea fruntii unui tanar (student) arhitect care s-a incumetat sa proiecteze si structura de rezistenta.

Am mai scris despre acest proiect de casa, numai pe blogul meu, insa. Dupa multi ani este inca una dintre cele mai valoroase lectii atat de arhitectura, cat si de viata. Cu siguranta ca acum as face multe altfel, insa si multe ar ramane neschimbate. Dupa aproape douazeci de ani, casa are nevoie de un mic face-lift. Lucarna mare, din parter, deschisa spre terasa ar fi trebuit de la inceput sa fie cu ferestre mari, luminoase. Din pacate, tamplarul angajat atunci, in 1994 nu a reusit sa faca decat o usa si doua ferestre care de bine de rau sunt asamblate impreuna.

Una dintre laturi este lasata in mod intentionat mai “austera” fiind destinata unei viitoare extinderi cu, probabil, unul sau doua dormitoare. Familia insa nu s-a marit intr-atat incat sa fie nevoie de aceste camere in plus.

Aceasta casa este un bun argument in discutiile pro si contra izolarii termice. Peretii realizati conform standardelor de atunci au 37,5 cm grosime si asigura acea inertie termica necesara mentinerii caldurii timp de 24 de ore. Spre deosebire de cele mai multe case din zona, in care peretii au numai 25 de cm grosime, nevoia de a face din nou focul nu apare decat spre orele amiezii, chiar in iernile mai friguroase. Aceasta inseamna ca diferenta dintre zidaria de o caramida si cea de “una si jumatate” duce la o economie de combustibil (lemne) de pana la 50%.

Casele traditionale, incalzite cu sobe de teracota, daca au peretii de o caramida si jumatate nu au teoretic nevoie de o izolare termica suplimentara.

As mai schimba acum acoperisul si cel mai probabil ca se simte nevoia instalarii unei centrale pe lemne desi focul in soba isi are farmecul sau. In rest, dupa aproape 20 de ani nu as mai schiba multe.

 

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Reviewed by on. Rating: