Blog

Proiecte Case Duplex

Proiecte Case Duplex
Articol pentru www.case-si-vile.ro – Proiecte Tip si Unicat de Case si Vile

Numele cu rezonante tehnice atrage in primul rand, toata lumea stiind ce sunt casele duplex. Exista insa vreun avantaj real in a construirea si proiectarea unor case si vile duplex?

Avantajele par destul de clare: cele doua locuinte sunt identice, mai au si un zid comun (probabil), deci economii, atat la proiect, cat si in eecutie, plus ca puterea de negociere cu constructorul creste, atata timp cat sunt doua case in discutie, nu una.

Dar au si dezavantaje aceste proiecte de case duplex?1. In primul rand, orientarea:
– Daca au fatada dinspre strada, pe latura de nord sau sud, atunci lateralele celor doua case sunt expuse una catre este, cealalta catre vest. Asta inseamna ca pentru aceeasi camera, unul dintre proprietari are soare dimineata, celalalt seara.
– Daca au fatada dinspre strada pe latura de este sau pe cea de vest, atunci ceea ce o casa are orientat exclusiv spre nord, cealalta are orientat exclusiv spre sud. Adica: una are prea mult soare, cealalta nu are deloc.
Din acest punct de vedere, proiectele duplex au foarte multe dezavantaje.
2. Exceptant insorirea, doua familii au totusi nevoie de spatii identice? Atat timp cat se realizeaza un nou proiect, de ce ambii parteneri trebuie sa accepte elemente de tema ca un compromis pentru celalalt? Sa spunem ca unul isi doreste un dormitor la parter, celalalt nu. Cine renunta? In general in aceste situatii, se alegea solutia care presupune o constructie mai mare, pe principiul ca impacam „si capra, si varza”. O alta situatie obisnuita este ca unul dintre cei doi preia fraiele investitiei: el hotaraste pentru ambii numarul de camere, dispunerea lor samd
3. Proprietari diferiti inseamna adesea si finantari diferite. Distanta in timp intre finalizarea celor doua case poate fi foarte mare, uneori de peste un an. Aproape sigur unul dintre cei doi ajunge in situatia de a face eforturi prea mari pentru a tine pasul cu fratele/prietenul sau.
4. Ca o consecinta a punctelor 1, 2 si 3, relativ frecvent, intre cei doi parteneri apar divergente: fie ca sunt prieteni de-o viata, fie ca sunt rude, relatia dintre cei doi este testata la limita. Uneori cedeaza.

Daca ar fi sa luam ca reper arhitectura traditionala a caselor, solutia caselor duplex pare sa fie total contrazisa de experienta seculara:
– casele taranesti stau mereu pe latura de nord a terenului (fara ferestre, fara expunere la Crivat, troiene de zapada etc), avand prispa orientata spre sud (tine umbra vara, este insorita iarna). Si casele taranesti sunt virtual identice, insa au si orientari identice si sunt totusi, mult mai simple din punct de vedere functional.

Probabil printre primele constructii de case duplex se numara casele de zestre: Acestea erau construite de parintii a doua fete, fiecare dintre ele urmand sa primeasca o casa identica, avand aceeasi locatie. In aceste cazuri, parintii fetelor dictau cat de mari, cum, in ce fel samd. Uneori insa, se folosea o solutie aproape radical diferita: In aceeasi curte, cele doua case identice se construiau pe laturile stanga-dreapta ale terenului, curtea ramanand comuna. Aceasta varianta este practic imposibila in conditiile actuale ale regulamentelor de urbanism, avand, in plus toate dezavantajele duplexurilor, plus curtea comuna care este o cale sigura spre certuri, neintelegeri, suparari.
Casele si vilele duplex au fost construite, de asemenea, de diversi dezvoltatori. Din nou, comanda proiectului este unica, pana la urma netinand cont de nevoile niciunuia dintre viitorii proprietari. Dezvoltatorii aprecieaza aceasta solutie deoarece ofera un obiect de arhitectura cu tratament egal al tuturor laturilor sale, fiind, din acest punct de vedere, un mare avantaj, orice fatada ar fi vazuta de cumparatori, avand ferestre, finisaje relativ egale, limitand riscul unor perete mari fara nici o fereatsra, inestetice. De asemenea, viitorii cumparatori nu ajung in situatia de a avea ferestre orientte spre un zid mare si urat al casei vecine, ci spre o fatada identica cu a sa. Mai ales in zonele aflate in dezvoltare, se creeaza perspective mult mai controlate decat la casele amplasate izolat.

Totusi, ce se poate face?

Intelegand, la un moment dat, ca solutia duplex apare si dintr-o dorinta ca cei doi parteneri sa treaca impreuna (deci mai usor) prin proiecatare, avizare, autorizare, constructie, primul sfat este sa mearga, in continuare, impreuna, dar:
- Sa-si stabileasca teme diferite de proiectare: fiecare cate camere doreste, cum le doreste samd
– Solutiile, chiar pentru teme identice, sa fie realizate diferit pentru cele doua case, care sa tina cont de orientare, peisaje samd.
– Sa nu insiste la peretii comuni, astfel incat cele doua constructii sa poata fi realizate, totusi, in ritmul propriu fiecaruia.
– Desi ar trebui sa negocieze impreuna contractul de executie, ar trebui sa incheie doua diferite, care sa le permita o independenta unul fata de celalalt, precum si fata de constructor. Acesta are astfel doi clienti, urmand sa trateze cu atentie egala cele doua contracte, ceea ce in mod curent nu se intampla.

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Reviewed by on. Rating:

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply